skip to Main Content

Cruisen in Coronatijd. Het verslag, deel I

Zoals ik al aangekondigde, zijn we op 07 september ingescheept op de MSC Grandiosa. Niet alleen omdat een reisadviseur zo nu en dan ook een vakantie nodig heeft, maar ook omdat wij het een uitgelezen kans vonden om zelf te ervaren hoe het is om in tijden van Corona te reizen en te cruisen. Omdat MSC Cruises als een van de eersten met een zéér uitgebreid en strikt protocol weer is gaan varen, leek het ons fantastisch om die ervaring persoonlijk te delen met onze (toekomstige) cruise klanten. Dat wij niet de enige geïnteresseerden waren, bleek tijdens het tweede deel van de cruise toen enkele tientallen buitenlandse journalisten van kranten en tv enkele dagen meevoeren om ook verslag te doen van cruisen in Corona tijd.

Voor de duidelijkheid vermeld ik wel graag dat ik geen medisch specialist ben en ook geen enkele medische achtergrond heb. Ik ben mij terdege bewust van de vele, verschillende opvattingen die mensen hebben (zelfs medici) t.a.v. de diverse protocollen en hun werkzaamheid. Mijn verslag is dan ook een, zoveel mogelijk, subjectieve beleving van cruisen en reizen in deze bijzondere tijd en hoe wij die hebben ervaren. Dat bepaalde maatregelen discutabel zijn staat vast, maar het is niet aan mij als reisadviseur en reisagent daarover te oordelen. Dit blog gaat dan ook niet over mijn mening over het nut van de maatregelen maar over de invloed daarvan op de reis en cruise beleving. Ik beperk me op deze blog tot de belangrijkste punten en veranderingen in Corona tijd.

In principe reizen wij het liefst altijd enige dagen voor inschepen al naar de vertrek haven. Heerlijk relaxed acclimatiseren maar ook ter voorkoming van vertraging of bagage problemen. Helaas maakte MSC het ons niet makkelijk nu één van de vereisten een pré PCR Swab test te doen, binnen 72 uur voor vertrek. Eerlijk gezegd zag ik er ook wel iets tegenop. De vele verhalen over de verschrikkelijke neusswab maakten nu niet dat ik er met plezier aan begon. Maar goed, wie A zegt moet ook B zeggen dus op vrijdagmiddag rond 16:45 meldden wij ons op de testlocatie in Badhoevedorp. Het was vrij rustig en we waren vrijwel direct aan de beurt. De mond swab stelde weinig voor. Toen de neusswab……..ontspan zij de testafnemer…..en daar kwam de swab. Het viel reuze mee. Het is een wat vreemd gevoel en met name voelt het wat onnatuurlijk, maar al met al stonden wij binnen 5 minuten getest en wel weer buiten. De uitslag zou binnen 2 dagen komen. De volgende middag, al binnen 24 uur, kwam de sms met testuitslag binnen. U bent “negatief” getest. Pfffff……goed nieuws dus. Enkele seconden later kwam de email met het officiële test document. We waren dus “good to go”. De volgende middag de vlucht naar Rome. Voor het eerst moesten we dus ook aan de mondkapjes geloven.

Eerlijk gezegd hadden wij vooraf wel een beetje moeite met het “mondkapjes verhaal” Gek genoeg hebben we heel veel in Azië gereisd en daar zijn mondkapjes veel normaler in het dagelijks leven, maar voor ons zelf was het wel gek. Maar eerlijk gezegd kwamen we op Schiphol aan en na 10 minuten was het dragen ervan al gewoon. Temeer iedereen het doet. Dus je voelt je al snel gewoon en net als de rest. Na een prima vlucht eerst een nacht naar een comfortabel hotel in Rome. Doordat Italië enorm en al vroeg getroffen is door de Corona crisis, is alles en iedereen wel “gewend” aan alle aanpassingen die dit met zich meebrengt. In de auto direct even het verzoek om de handen te desinfecteren en ook in het hotel volgt hetzelfde procedé. De volgende morgen stond de auto met chauffeur weer klaar om ons, op vooraf door de maatschappij aangegeven tijdstip, te brengen naar de terminal in Civitavecchia waar de MSC Grandiosa ligt. Zodra we het havengebied inrijden krijgen we de kriebels, daar ligt ze en nog 3 andere cruiseschepen maar die varen nog niet. We komen aan bij als een van de eerste passagiers voor inchecken. Dit komt omdat we in de luxe Yachtclub varen van MSC. Maar daarover later meer. Zodra we uitstappen uit de auto komt er iemand aan met een thermometer en onze temperatuur is goed. We geven onze bagage aan de buitenbutler van de Yachtclub en hij begeleid ons verder naar een dame welke onze medische vragenlijst en ons certificaat van de Covid PCR test welke je, als inwoner van van een “hoog risico land” binnen 72 uur van je inscheeptijd moet doen, controleerde. Alles is goed. Let op!!  je moet een certificaat hebben met daarop de negatieve uitslag, je naam, datum test en paspoortnummer. Ze vertelde dat er mensen geweigerd waren die alleen een SMS met negatieve uitslag en een algemene print konden overleggen dus een reiscertificaat is echt nodig.
Dan de securitycheck (handbagage controle) zoals altijd. Hup, achter de butler aan de roltrap op. Daar gaan we direct naar een heer in beschermende kleding voor een Swabtest. Dit duurt 2 minuten en is zo klaar. Iedereen is uiterst vriendelijk. De Butler lacht en zegt kom verder naar de VIP lounge voor wat versnaperingen, terwijl je wacht op de uitslag. Voor passagiers die niet in de Yachtclub reizen die kunnen in de andere comfortabele wachtruimte plaatsnemen. Het duurt ongeveer 35 minuten en we staan te popelen om aan boord te gaan. Tijdens het wachten doen ze heel slim de rest van de checkin, ze nemen je foto voor je pasje, je krijgt ze polsbandje en het eerste dagprogramma, zodat je weet naar welk restaurant je meteen kunt gaan aan boord. De wachttijd gaat snel voorbij. Dan komt een andere butler met de mededeling, alles is goed kom verder uw cruise gaat beginnen. Als je naar het schip loopt besef je weer hoe enorm groot ze is en bovendien prachtig mooi en schoon vanbuiten. Aan boord is een mondkapje verplicht als je loopt van de ene plek naar de ander en in de liften. Zodra je in een bar, restaurant, theater of lounge bent kun je hem afzetten. Op de zonnendekken buiten hoef je geen mondkapje op

Klik HIER voor een directe link naar deel 2 van dit verslag
Back To Top